Varful Moldoveanu este cel mai inalt varf muntos din tara noastra avand o altitudine de 2544m. Varful Moldoveanu face parte din Masivul Fagaras parte a Carpatilor Meridionali.
Cea mai accesibila si cunoscuta varianta de escaladare a Varfului Moldoveanu este pe Valea Rea. Traseul se poate incadra intr-o expeditie bine organizata de o zi, fapt ce ajuta la evitarea transportarii unui cort si a accesoriilor aferente. Pentru aceasta buna organizare este bine sa stiti urmatoarele:
- Punctul de orientare rutiera – Satul Slatina din comuna Corbi, judetul Arges
- Traseu de parcurs motorizat – drum forestier de ~35km masurat din zona Pensiunii Floare de Colt si pana la stana lui Burnei; drumul are bucati proaste dar si bucati mai bune, se poate parcurge cu o masina fara 4X4 dar cu o garda ceva mai inalta; este bine sa rezervati un buget de timp de ~ o ora si jumatate pe sens. Atentie la drumul forestier, exista cateva intersectii iar marcajele nu prea exista, revin mai jos cu cateva detalii pentru a preveni ratacirea.
-luati ca reper pensiunea Floare de Colt pentru a confirma detaliile mele de orientare dar si pentru a va da seama de partea de traseu parcursa din drumul forestier;
-prima intersectie apare in ~2km, este marcata cu Valea Rea / Varful Moldoveanu spre dreapta
-a doua intersectie este la ~13 km de la pensiune, nemarcata, ramaneti pe dreapta
-a treia intersectie este la baraj (15km de la pensiune), un Y, ramaneti pe stanga, dreapta trece barajul
-a patra si ultima este la 17km de la pensiune, mergeti inainte, dreapta trece un pod in alta directie
3. Traseu poteca montana – este un traseu de 90% urcare, chiar urcare agresiva in unele momente dar fara un grad mare de pericol cu exceptia ultimei parti (creasta Vista Mare – Varful Moldoveanu) care trebuie parcursa cu atentie; nu este nevoie de un echipament special de escaladare doar echiparea corecta de traseu montan. Trebuie rezervat un buget de timp de ~4 ore pentru urcare si 3 ore pe coborare pentru o persoana cu pregatire fizica medie (ar fi bine sa nu va supra-evaluati 🙂 ).
Traseul este foarte frumos, merita tot efortul. Peisajele sunt spectaculoase si diverse ca relief, culoare, panorama si „anotimp” pe masura ce schimbi rapid altitudinea. Traseul incepe cu o urcare usoara dupa ce treci raul, de la stana lui Burnei pana la o a doua punte peste rau.
Apoi traseul se continua cu o urcare accentuata dar fara elemente de pericol. Se iese in golul alpin, apar multe cascade si masive stancoase spectaculoase.
Urmeaza partea de „caldare” unde respiratia revine la normal 🙂
Apoi se ataca creasta si pulsul iese iar din ritm. Sus exista o intersectie unde se faca stanga, dreapta este spre refugiul Vistea.
Pe Vistea Mare trebuie sa facem iarasi stanga pentru a ataca „summit”-ul. Este zona cea mai periculoasa, o poteca merge pe creasta, cu vai adanci pe de o parte si alta, se trece si pe o sa subtire, avem chiar si o parte de escaladare pe stanci. Apoi esti in varf si daca ai parte de senin, este o mare parte din tara sub ochii tai.
Coborarea se face mai repede pentru ca nu se mai ia respiratia dar nu va grabiti pentru a evita alunecarea pe pietrele nefixate.
Apasa aici ca sa vezi si alte articole ale noastre, multumim!
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.