Este lesne de inteles din ce motiv am ales acest titlu pentru Thasos, cunosc insula de 9 ani si am urmarit in timp „popularea” ei cu romani 🙂 . Odata cu promovarea mai intensa in tara noastra dar si cu redeschiderea vamii Makaza, insula a fost „invadata” de romani, ajungand chiar ca la inceputul sezonului estival 2018 sa intalnesti compatrioti in fiecare loc posibil, fie el plaja, taverna, magazin, sau ferry iar limba romana sa fie auzita mai mult decat toate celelalte la un loc (inclusiv greaca).
Cum s-a ajuns ca Thasos-ul sa fie asa de cautat de romani? Pai in primul rand din cauza accesibilitatii. Thasos este o insula ce apartine de Grecia si este situata în bazinul nordic al Marii Egee, la 8 km distanta de coasta nord-estica a Greciei. Prin urmare este cea mai la indemana insula turistica pentru romani, un drum cu masina Bucuresti-Keramoti dureaza ~8h iar navigarea cu ferry ~45min si esti deja in insula. In plus, vorbim despre o insula deci in comparatia cu mult mai vechea destinatie Paralia, Thasos iese repede invingatoare. Comparatia cu litoralul romanesc/bulgaresc nu isi are rostul, nu este pe departe acelasi lucru.
As mai vrea sa punctez un pic despre statutul insulei Thasos in comparatie cu suratele ei grecesti mult mai promovate, Creta, Corfu, Santorini sau Rhodos si cat de potrivita este Thasos pentru turistul roman, pentru ca aici parerile sunt impartite. La un moment dat un grec imi povestea ca insulele Corfu si Thasos sunt cele mai frumoase insule grecesti din punct de vedere natural; si nu as putea sa il contrazic. In rest, fiecare insula are specificul ei, farmecul ei, clima ei, nivelul de accesibilitate al ei si bineinteles costul ei, astfel incat nu se pot compara ci doar merita „traite” fiecare dintre ele. Referitor la parerile impartite ale vizitatorilor, acest fapt se datoreaza setarii initiale a asteptarilor; parerea mea este ca insula Thasos nu este potrivita pentru cateva nise de turisti cum ar fi:
-cei care cauta intr-un concediu litoral si vizitarea unor site-uri istorice sau arhitecturale; nu veti gasi aici decat ceva simbolic;
-cei care prefera resorturile turistice, cu piscine si all-inclusive; chiar daca exista cateva hoteluri care ar putea satisface aceste cerinte, daca nu te misti sa simti cu adevarat aceasta insula, nu are cum sa iti ajunga la suflet;
-cei care aleg gresit locatia de cazare, coasta estica a insulei este mult mai spectaculoasa ca cea vestica, aici se gasesc cele mai frumoase plaje, golfulete sau asezari.
Ce recomanda Thasos-ul pentru un concediu de litoral?
1. Experienta ferry-boat si hranitul pescarusilor
2. Peisajele spectaculoase cu muntele „revarsandu-se” in mare
3. Diversitatea plajelor
4. Calitatea apei marii
5. Diversitatea tipurilor de unitati de cazare, de la camping pana la resorturi de 5*
Acum, mai in detaliu despre cum se ajunge in Thasos?
Drumul optim este cel aratat si de Google Maps, varianta Bucuresti-Keramoti de 565km pe ruta Giurgiu-Ruse-Veliko Tarnovo-Gurkovo-Tulovo-Stara Zagora-Dimitrovgrad-Haskovo-Kardjali-Makaza-Komotini-Keramoti. Sfaturi:
-nu va inghesuiti in Ruse in vama pentru vigneta, exista cateva benzinarii pe centura orasului de unde se poate achizitiona, chiar scrie pe stalpul de preturi faptul ca au vignete la unele; pretul este de ~7euro pe o saptamana, se poate plati si cu cardul sau in euro.
-prin Bulgaria se circula cel mai bine cu un simulator de ruta cu harta actualizata dar si atentie la semne de directie in acelasi timp; GPS-ul te va scoate oricum la destinatie dar poti pierde timp in unele cazuri daca nu nimeresti centurile oraselor;
-in Bulgaria fiind combustibilul mai ieftin se va alimenta inainte de vama cu Grecia, in Kardjali, dar nu stati pana la ultima statie din oras (OMV) ca este aglomerata si ceva mai scumpa;
-bucata de traseu Kardjali-Makaza-Komotini este dreapta si nu prezinta incurcaturi
-in Komotini nu se mai intra, drumul se varsa direct in autostrada Ignatia spre Salonic
-in Grecia nu exista vigneta dar se plateste autostrada, pana la iesirea de Keramoti exista un punct de plata cu valoarea de 1.9euro; la intorcere se va iesi din autostrada la indicatorul cu Bulgaria;
-tot la intorcere este bine sa ai grija sa mai ai 2euro sau corespondentul in BGN pentru taxa pod Ruse;
-nu va grabiti dupa o anumita ora de ferry, sunt dese, pleaca aproape din jumatate in jumatate de ora in sezon;
-luati paine pentru hranit pescarusii, va fi o distractie
Unde este cel mai bine sa te cazezi in Thasos?
Este indicata coasta estica, intre portul Limenas si Potos. Apoi cel mai potrivit ar fi in zona golfului Golden Beach, adica Chrisi Ammoudia-Skala Panagia-Skala Potamia-Chrisi Akti. Zona este indicata pentru multiplele posibilitati de cazare, multimea de taverne, plaja mare de 2km pe tot golful cu nisip si apa fara pietre. Ca recomandare puteti incerca mini-vilutele Almyra Villas (maisonette cum le spun ei) formate din etaj cu camera dubla cu pat matrimonial, baie si balcon, si un parter cu chicineta, masa, si canapea extensibila pentru 2 adulti; ii puteti scrie Helenei, gazda, pe info@almyra-villas.gr.
Ce trebuie neaparat vazut in Thasos ca sa te bucuri pe deplin de aceasta frumoasa insula?
1. Plaja de marmura – o plaja din pietricele de marmura care in completare cu apa marii foarte clara si de o culoare fantastica creaza o imagine de vis; se ajunge pe un drum pietruit si foarte prafuit urmarind un indicator ce pleaca din soaseaua principala Limenas-Panagia.
2. Manastirea Arhanghelul Mihail – o oaza de vegetatie intens colorata si o pozitie ce ofera o panorama de care nu te mai saturi; este chiar la sosea, mai la sud de Aliki.
3. „Capitala” Limenas pentru plimbari pe stradute inguste si achizitii de suveniruri
4. Varful Ipsario (1204m) – ca sa cuceresti cu adevarat insula trebuie sa ajungi pe acest varf si sa te bucuri de niste privelisti fantastice pe care numai o insula ti le poate oferi. Este recomandat sa se inchirieze un ATV (30-35euro/zi) pentru aceasta expeditie; varful este accesibil dinspre Limenaria sau Skala Marion pe directia Maries si apoi pe drumul forestier catre varf; drumul dureaza minim o ora cu ATV-ul din Maries.
5. Giola – piscina naturala cu apa de mare perfecta pentru sarituri in apa, incepand cu jumatate de metru inaltime pana la 8-9m inaltime; este indicator catre Giola din drumul principal la ~4km sud de Manastire.
6. Satul Theologos – sat montan de piatra, cu o atmosfera aparte; aici se poate manca bine la taverna Stelios, afacere de familie a unor oameni deosebiti, recomand platoul de miel pentru 4 persoane, super.
7. Taverna Pefkospilia – o taverna pe plaja, sub un copac imens, recomandata de turistii greci; este inainte de Skala Rachoniou, cum vi din Limenas pe partea dreapta, atentie sa nu o ratati, are doar un mic scris si taverna este mai jos de drum, nu se vede din masina.
Voi reveni cu partea a doua despre Thasos, adica topul plajelor din insula.
Apasa aici ca sa vezi si alte articole ale noastre, multumim!
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.